Wegańska Wigilia


Rozpoczynam nową tradycję na

Roślinne Święta !!


Tofurpik, czyli karpik roslinny


Pasztet z soczewicy
>>>przepis<<<


Bigos



Seler a la Ryba
>>>przepis<<<


Barszcz czerwony
>>>przepis<<<


Paszteciki z pieczarkami i szpinakiem

Tofu a la sledz w oleju
>>>przepis<<<


Smalec z fasoli i sliwki
>>>przepis<<<


Seler po grecku


Kapusta z grochem
>>>przepis<<<



Czosnek pieczony
>>>przepis<<<


Zupa grzybowa z łazankami

Kremowy serek z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Pierogi z kapuchą i grzybami


Uszka do barszczu
>>>przepis<<<

Zupa grzybowa


wywar warzywny | 300g pieczarek | garsc grzybów | 1 opakowanie puree z kasztanów jadalnych | 1 cebula | makaron


Przygotowuję najlepszy na świecie wywaw warzywny.

W międzyczasie zalewam wrzątkiem grzybki i odstawiam.

Makaron gotuję i odstawiam.

Pieczarki i cebulę siekam i podsmażam na patelni przez 10 minut. Doprawiam.

Dodaję do wywaru, wraz z grzybami i kasztanowym puree. 

Gotuję 15 minut i miksuję na gładki krem.

Podaję z łazankami.
Pyszności.

Paszteciki z pieczarkami i szpinakiem



[składniki] 
ciasto filo
750g pieczarek 
1 1/2 cebuli
4-5 garści świeżego szpinaku

[przygotowanie]
Pieczarki i cebulkę siekam w drobnę kosteczkę i podsmażam na łce oliwy z oliwek.
Dodaję szpinak i doprawiam do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, ziarenkiem smaku, liściem laurowym, zielem angielskim.
Gotuję, aż woda całkowicie odparuję.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Ciasto przekrajam na dwie części i nakładam farsz wzdłuż każdej. Zawijam w roladki i kroję w małe paszteciki jak na obrazu.

Piekę przez 15-20 minut w 160-180C.
Podaję do barszczu.

Please go Vegan :)

Fasola z kapustą


[składniki] 
sucha fasola czerwona - 25 dag
kapusta kiszona - 45 dag
kilka grzybków
koncentrat pomidorowy


[przygotowanie]
Fasolę opłukuję i moczę w wodzie przez kilka godzin, albo najlepiej przez całą noc.

Grzybki zalewam wrzątkiem.

Kapustę opłukuję i gotuję do miękości. 

Lączę składniki, dodaję grzybki, wraz z wodą,  doprawiam przyprawami: pieprz, ziarenko smaku, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Dodaję kilka łyżek koncentratu pomidorowego.

Gotuję przez 20-30 minut.



Seler po grecku


[składniki]
marchewka - 30 dag
pietruszka - 15 dag
kawalek selera
cebula - 40 dag
przecier pomidorowy - 15 łyżek
olej - 15 łyżek 
woda - 15 łyżek 
Cukier, cytryna, pieprz, papryka slodka, sól, pieprz

1 głowa selera
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna 
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do ryb, świeza bazylia, kilka gałązek tymianku, łyżeczka ziaren gorczycy
sól i pieprz
olej
cebula

[przygotowanie]
Seler:
Seler przygotowuję dzień wcześniej.
Seler obieram, myję i kroję w prostokąty o grubości około 1 cm. Resztki pakuję do woreczka i zamrażam. Będzie na zupę !

Do gotującej się wody, dodaję przyprawy.

Wrzucam pokrojony seler i gotuję al dente: około 3-5 minut. 

Wyciągam, osuszam, opruszam solą i pieprzem z obu stron, odstawiam.

Tak przygotowane kawałki owijam w pocięte płaty nori. Następnie moczę na moment w wodzie, aby glony lepiej przylegały do selera.

Układam w pojemniku na przemian z pokrojoną w krązki cebulką i odstawiam do lodówki na całą noc.

Sos:
Warzywa oczyszczam, myję i scieram na tarcę o dużych oczkach. Cebulkę kroję w cieniutką kostkę.
 W garnku rozgrzam olej i zasmażam wszystkie warzywa. 
Dodaję wody i doprawiam solą i pieprzem.
Duszę do miękości, a pod koniec duszenia dodaję koncentrat.
Doprawiam do smaku: solą, cukrem, sokiem z cytryny. 
Sos powinien być gęsty o smaku słodko-kwaśnym. 



Smalec z fasoli i z śliwki


Ten smalczyk to absolutny mistrz wszystkich smarowidel. Jest 'tlusty', lekko slodkawy, ale z ekstra porcja soli smakuje przepysznie. Cebula karmelizowana idealnie komponuje sie z ziolami. Smalczyk poleca sie na swieta, imprezy okolicznosciowe, lub na pyszne, syte sniadanko, lub przekaske w pracy. Mozesz dowalic ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem, lub pietruszka. 

Smalczyk robi sie bardzo szybko. Najlepszy smakuje na drugi dzien.



2 puszki białej fasoli | 2 male cebule | 1/2 szklanki oleju | 1 lyzka cząbru | sól | 1-2 łyżki majeranku | 1-2 łyżki oregano | 5 ząbków czosnku | 10-12 suszonych śliwek


Fasolkę odzcedza, przerzucam do blendera i zmiksuję na gładki krem. 

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam wcześniej posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, oraz czosnek i smażę na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. 

Dodaję pastę fasolową, pokrojone śliwki, zioła, sól, pieprz.

Gotuję całość na małym ogniu przez kilka minut. 

Mozesz zmiksowac.

Przerzucam do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.

SMACZNEGO!!!





Tofu a la śledź


Swieta roslinne to realna opcja. W tym roku na wigilijny stól przygotowalam 12 weganskch potraw. Jedna z nich byly sledzie, których u nas na stole bylo az 4 rodzaje. 

Zamiast ryby, użyłam tofu (Cauldron), o konsystencji bardzo przypominajace konsystencje sledzika. Wszystko naprawde przepysznie.

kostka twardego tofu | olej | 3-4 jagody jałowca | kilka ziarn ziela angielskiego | 4 liście laurowe | pieprz i sól | przyprawa do ryb | 3 cebule

Tofu kroję w plastry, obtaczam w przyprawie do ryb, doprawiam solą  i pieprzem i układam na płatach nori. 
Odstawiam do lodówki na noc.  

Cebulę obieram i kroję w kosteczkę.

W słoiku układam na przemian: cebulę, tofu, przyprawy. Zalewam olejem, zakręcam i dostawam na dwa dni.



Please go Vegan :)

Barszczyk czerwony


[składniki]
6 buraków: ja użyłam ugotowanych
majeranek
extra porcja pieprzu: ja lubię lekko pikantny
łyżeczka octu jabłkowego

[przygotowanie]
Przygotowuję wywar: kliknij w link --> wywar.

W międzyczasie, odsączam buraki z soku: sok zachowuję. Scieram je na tarce o grubych oczkach i podsmażam na patelni przez 5 minut: opcjonalnie.

Usmażone buraczki dodaję do wywaru warzywnego, razem z łyżką octu jabłkowego, łyżeczka majeranku i wcześniej odstawionym sokiem z buraków.

Gotuję przez 15-20 minut. 
Doprawiam.
Odcedzam.

Podaję z pasztecikami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga