Najpopularniejsze części roślin, które wiekszość z nas spożywa, to łodygi, owoce, liście, bulwy, oraz korzenie. Jednak warto wiedzieć, że kwiaty niektórych roślin, rownież nadają się do konsumpcji.
Kwiaty, możesz użyć do dekoracji deserów, ciast, kostek lodu. Możesz je dodać do sałatek, sosów, zwykłej wody, do herbaty, a także robić z nich konfitury, soki, czy nalewki.
Książka 'Kwiatowa ucza', napewno będzie fajnym początkiem Waszej przygody z kwiatami w kuchni.
Jadalne kwiaty z łatwością możemy nazbierać na łące, wyhodować samodzielnie, kupić w sklepach, lub online.
Decydując się na zbieranie kwiatów z pobliskiej łąki, pamiętajmy o kilku istotnych rzeczach:
- wybieraj rośliny o zdrowym i naturalnym kolorze,
- zbieraj z terenów oddalonych od ruchliwych ulic, fabryk itp.,
- uważaj na trujące kwiaty, bardzo podobne do jadalnych - poczytaj,
- acha, i nie zbieraj kwiatów objętych ochroną.
Najtańszym, ale nie najszybszym sposobem pozyskania jadalnych kwiatów, jest ich wyhodowanie w ogródku, na balkonie czy parapecie. Mamy pewność, że kwiaty będą 100% wolne od chemikalii, a radość z wyhodowanego kwiata - gwarantowa.
Sklepów online z jadalnymi kwiatami jest multum. Kupując jadalne kwiaty z normalnego sklepu, wybierałabym te ze zdrową żywnością. Kwiaty z kwiaciarni, lub supermarketu nadają się tylko do wazonu, a nie na talerz.
A teraz, długa lista kwiatów, które możemy spożywać:
Kwiaty:
aksamitki, chaber (bławatki), bratki, chryzantemy, fiołki wonne, geranium, gardenia, goździki, hibiskus, liliowce, maki polne, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, ogórecznik lekarski, malwa,
Kwiaty ziół:
anyż, bazylia, czosnek, czaber, hizop lekarski, kminek, kolendra, koniczyna, koper polny, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, majeranek, łopian, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, tymianek,
Kwiaty drzew i krzewów:
akacja, czarny bez, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, fuksja, magnolie, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiciokrzew japoński, wiśnia.
Kwiaty warzyw:
kwiaty cukini, dyni, jarmuż, zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, rzodkiew, kalafior, brokuł, karczoch.