Pierwsze sadzonki - użyj skorupek po jajach


Rewelacyja, eko pomysł.

Użyj skorupek po jajkach do pierwszych sadzonek - chemiczne dodatki zdecydowanie są niepotrzebne, ponieważ skorupki zawierają wystarczająca ilość odżywczych wartości, które pomogą naszym roślinom szybko i zdrowo rosnąć.





Skorupki jaj jako naturalny nawóz

Oprócz wapnia, w skorupce zawarte są cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem.
Najprościej jest  wsypać pokruszone skorupki do doniczki i wymieszać je z ziemią. 

Skuteczne jest też podlewanie płynnym nawozem - rozdrobnione skorupki wsyp do słoika/butelki i zalej wodą, odstaw na kilka dni - uwaga na zapach ;).


Przy zakupie jaj kieruj sie przede wszystkim chowem ptactwa. Jeżeli kury trzymane są w klatkach, oznacza to nie tylko okrucienstwo dla zwierzat, ale także gorszą jakość jaj. Wybieraj tylko jaja pochodzące od wiejskich, swobodnie biegających kur - aczkolwiek niewiele takich....

PS. Nie wylewaj wody, w której gotowałaś ziemniaki albo jajka! Woda ta zawiera szereg wartościowych składników pokarmowych, którymi możesz podlewać swoje rośliny. Moja mamuska tak robiła i miała dżungle w domu!

Bazylia - wyhoduj

Bazylia jest smaczna, pięknie pachnie i ma masę wartości odżywczych. Roślina ta jest stosunkowo łatwa w uprawie, jeżeli hodowana jest w ciepłym, słonecznym miejscu (zalecane jest do 5 -ciu godzin słońca). 

Bazylie można wyhodować na kilka sposobów: od ziarenka, mozna kupić dojrzałą roslinkę w sklepie, a następnie ją przesadzić, lub z przycietych galazek.

Metoda od ziarenka: zasiewać: od maja do czerwca.

1. Wypełnij mały garnek lub doniczkę kompostem. Super pomysł to skorupki po jajach - kliknij tutaj).

2. Rozsyp  nasiona (około 3-4 nasion w jednej doniczce) i pokryj bardzo cienką warstwą kompostu. Zbyt dużo nasion w doniczce spowoduje, że  roślina będzie mała i niezbyt trwała. Wybierz puszki/doniczki - do 15cm głębokości.

3. Umieść doniczki w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie z dostępem do słońca. Zachowaj glebę dość wilgotną, ale uważaj by nie była zbyt mokra, ponieważ nasiona mogą zacząć gnić. Sadzonki powinny pojawić się po jednym lub dwóch tygodniach.

4. Po około pięciu tygodniach nasze sadzonki powinny być gotowe do przeniesienia do indywidualnych doniczek. Przesadzając je, bądź ostrożna, aby nie uszkodzić korzeni. 

5. Lipiec/sierpień to okres zbioru liści. Zbieraj je jak tylko będą na tyle duże, aby użyć w kuchni. Uważaj, aby nie obciąć całego pędu, ponieważ  roślina przestanie produkować kolejne liście. 

Podlewam i zraszam bazylię letnią wodą raz dziennie.


Metoda dojrzała roslinka: szybsza i latwiesza metoda to kupienie tzn jednorazowej roslinki w sklepie i przesadzenie jej do wiekszej doniczki.

Metoda rozmnazanie pedowe: zdrowe, swieze pedy bazylii wkladamy do wody i trzymamy, az system korzeniowy bedzie silnie rozwiniety. Nastepnie przesadzamy do doniczki. Roslina powinna wypuscic pierwsze korzenie juz po tygodniu. 



Kliknij w link by obejrzeć krótki filmik jak dbać o bazylię Filmik jak hodowac bazylie

Największym błędem, który powtarza wielu ludzi w hodowli bazylii jest to, że  liście tej rośliny nie są zbierane dość często. Krzak bazylii może dać, aż 12 lub ​​więcej filiżanek liści w jednym sezonie (!!), ale trzeba często zrywać liście w celu zachęcenia rośliny do rozgałęzienia i większej produkcji liści. Zbieranie liści pomaga także zapobiegać przed kwitnięciem. Gdy bazylia kwitnie, roślina przestaje produkować nowe liście, a smak z pozostałych liści zmienia się (na gorszy!).


http://www.gardenersworld.com www.bbc.co.uk www.bbc.co.uk

UpcycledART: Puszki

Użyj zużyte puszki po owocach/warzywach i wykorzystaj jej do szeregu zastosowań. Zobacz sama.
http://cohabitat.net/

rebeccasdiy.blogspot.co.uk/2012/06/diy-fiskkonserver-fishy-tin-cans.html

Po prostu wydrukuj swój ulubiony wzór, wytnij i naklej na puszczkę. Aby uchronić papier przed przedarciem lub zmoczeniem, posmarowałam wyrduk klejem MOD PODGE.

Wzór powyżej do ściągnięcia po kliknieciu w ten link: http://rebeccasdiy.blogspot.co.uk/2012/06/diy-fiskkonserver-fishy-tin-cans.html

Zostan Wege: Obiad



***

***

***


P O L I S H   S T Y L E
***

***


***
Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką



***
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie

***
Placki ziemniaczane wzbogacone


***
Wędzony paprykarz z kaszą jęczmienną




E N G L I S H   S T Y L E

***
Sheperd's Pie z soczewica i grzybami

***



I T A L I A N   S T Y L E

***
Fettuccine Alfredo

***

***



I N D I A N   S T Y L E

***
Upgraded Aloo Gobi (+ baklazan)


***

Pasta do zębów z olejkiem kokosowym


3 łyżeczki oleju kokosowego | 1 łyżeczka sody oczyszczonej (Xylitol - może byc użyty zamiast sody) | 6-8 kropelek olejku z mięty (mentha piperita)1 łyżeczki gliceryny 


Umieszczam olejek kokosowy i sodę (xylitol) w misce i mieszam patyczkiem drewnianym, aż oba produkty połączą się. Dodaję olejek miętowy i gliceryne. Dokladnie mieszam.
Jeżeli nie odpowiada ci konsystencja dodaj więcej oleju kokosowego.



onegoodthingbyjillee.com

Jak zrobić tani i organiczny kompost w domu



Prostym i tanim sposobem na uzyskanie naturalnego nawozu jest kompostowanie. Kompost jest ciemny, gęsty i ma słodki zapach. Zrobiony jest z odpadów ogrodowych i kuchennych. Kompost służy do uzdatniania gruntu i nawożenia upraw. Około 40 procent  odpadów organicznych, które wyrzucasz każdego dnia nadaje się do kompostowania. Proces kompostowania trwa, aż do roku.

Materiały:

  • pojemnik - na rynku znajdziesz wiele pojemników przeznaczonych do kompostowania. Wielkość zależy od ciebie i od ilości miejsca w twoim domu;
  • tacka pod pojemnik;
  • worek z ziemią;
  • papier (kartony po jajach, papier toaletowy, lub papier ekologiczny), gazety nie są wskazane, ponieważ farba drukarska nie jest dobra dla środowiska.
Narzędzia:
  • Wiertarka.
Co można kompostować?
    1. Produkty zielone (z dużą zawartością azotu)
  • skoszona trawa, siano,
  • surowe obierki z kuchni,
  • zużyte torebki z herbatą, 
  • zużyte liście herbaty, fusy po kawie 
  • chwasty (unikaj chwastów z nasionami),
  • liście,
  • odchody zwierząt roślinożernych np. świnki morskie,
  • odchody drobiu i ściółka.

2. Produkty brązowe (bogate w węgiel, wolno gnijące):

  • produkty kartonowe np. opakowania po jajkach, 
  • skrawki papieru (papierowe ręczniki, papier toaletowy) 
  • siano, ściółki czy wióry używane dla świnek morskich, chomików itp, 
  • obcięte gałazki krzewów, 
  • suche patyki, gałązki, 
  • sciółka, 
  • paprocie, 
  • trociny, 
  • kora z drzew i inne odpady drewniane,
  • uschnięte, zdrewniałe gałązki czy korzenie,
  • suche, jesienne liście,
  • słoma zbożowa.
Instrukcja:

1. Wybierz odpowiednią lokalizację dla pojemnika z kompostem. Dobrym miejscem będzie powierzchania pod zlewem, ponieważ jest tam dostatecznie ciemno(wybierając stanowistko nie może to być stanowisko słoneczne, gdyż kompost nie może za szybko wysychnąć).

2. Wybierz pojemnik na kompost. Można wykorzystać plastikowe pudełka, pojemniki metalowe, kosze na śmieci, czy wiadra. Weź  również pod uwagę, że kontener musi być szczelnie zakryty, wolny od zapachów i czysty. 

3. Teraz, gdy twoj pojemnik został wybrany, należy wywiercić  dziurki w dolnej części pojemnika.
4. Umieść plastikową tacę podobnej wielkości pod koszem, aby uniknąć ewentualnym wyciekom płynów. 

5. Dodaj ziemię - w zależności od wielkości pojemnika. (W znalezionym przykładzie użyto do 8cm ziemi na jeden poziom.

6. Następnie dodaj papier. Jeśli większość odpadków to odpady kuchanne staraj się zmieszać je z kartonami po jajach, papierem toaletowym, oraz innym papierem ekologicznym. Dodanie brazowych produktów ograniczy nieprzyjemny zapach.

apartmenttherapy.com
***Jeśli składniki są suche - dodaj wody, zaś jeśli wszystko jest zbyt mokre dodaj suchych materiałów (kartony itp). Całość przełóż do pojemnika na kompost i pozostaw aż dojrzeje.

***Raz w tygodniu trzeba mieszać kompost i dodawać pół łopatki nowej ziemi.

***Jeśli kosz zaczyna nieprzyjemnie pachnieć to znaczy, że  równowaga nie została zachowana. Dodaj więcej brązowych materiałów, lub wywierć dodatkwe otwory.


http://www.apartmenttherapy.com
http://www.tipy.pl
http://greenliving.nationalgeographic.com

Zostan Wege: Sosy, dipy etc.

Zostan Wege: slodkie przekaski


***




***


***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Balsam do ust z oleju z dzikiej róży


Nie dość, ze wykonanie takiego kosmetyku jest stosunkowo łatwe, to ponadto produkt jest naturalny, nie zawiera sztucznych barwników, ani konserwantów. 

1 łyżka oleju z dzikiej róży (rosa moschata seed oil) | 1 łyżka masła shea | 1 łyżka oleju kokosowego | 1 łyżka wosku sojowego | 8-14 kropelek olejku różanego z 'Rose otto', rosa damascena
(niektóre produkty można dostać na alegro, ebay, amazon, ale szukaj też w sklepach ze zdrową żywnością).

W słoiczku umieszam olej z dzikiej róży, masło shea, olej kokosowy i wosk sojowy - słoiczek wkładam do miski z gorącą wodą. 

Słoik z roztopionymi składnikami umieszczam w w misce z zimną wodą i mieszam, aż nasza substancja zmieni konsystencję i będzie twardnieć. Wtedy po kropelce wlewam olejku eterycznego, ciągle mieszając.

Używając drewnianej łyżeczki/patyczka, przelewam nasz krem do pojemnika.

Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Możesz włożyć na chwilkę do lodówki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga