dwa buraki - starte
1 puszka ciecierzycy - dobrze odsaczona
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli
1/4 łyżki startego czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
2 łyżki siemienia lnianego - powder
bułka tarta
[przygotowanie]
Odcedź ciecierzycę z wody i rozgnieć na gładką papkę. Odstaw.
Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę, czosnek i papryczki chilli. Smaż przez kilka minut.
Dodaj starty burak.
Gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.
Dodaj rozgniecioną ciecierzycę i dokladnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Gotuj przez kilka minut. Sciagnij z ognia i dodaj siemie lniane. Wymieszaj, dopraw do smaku. Odstaw na bok na ok. 1 godzinę.
Panierka:
z odstawionego farszu, uformuj małe klopsy/kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor.
***
Jako klopsy: podawaj z sosem pomidorowym.