Wiosenna zupa zima ! lecz u mnie w mieście tak ciepło. Nie widać, by zima czaiła się za rogiem. Nie tęsknimy. Delikatna zupa krem z groszku i korzenia pietruszki to pożywne i zdrowe danie. Jest gęsta, kremowa i bardzo łatwa w przygotowaniu.
5 l bulionu warzywnego | 250g groszku mrożonego | 2 korzenie pietruszki | kilka ząbków czosnku
Przygotowuję wywar - w tym przypadku wrzucam ekstra pietruszkę.
Odławiam warzywa - pietruszki zostawiam.
Dodaję groszek - gotuję przez 10 minut.
Miksuję na gładki krem.
Zostawiam na małym ogniu przez 3-5 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami z czosnku. Grzanki są lekko gorzkawe.
Rozgrzewam oliwę z oliwy i smażę pokrojony w plasterki czosnek, aż lekko się zarumieni.
Doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz