Zostan Wege: Obiad



***

***

***


P O L I S H   S T Y L E
***

***


***
Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką



***
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie

***
Placki ziemniaczane wzbogacone


***
Wędzony paprykarz z kaszą jęczmienną




E N G L I S H   S T Y L E

***
Sheperd's Pie z soczewica i grzybami

***



I T A L I A N   S T Y L E

***
Fettuccine Alfredo

***

***



I N D I A N   S T Y L E

***
Upgraded Aloo Gobi (+ baklazan)


***

Pasta do zębów z olejkiem kokosowym


3 łyżeczki oleju kokosowego | 1 łyżeczka sody oczyszczonej (Xylitol - może byc użyty zamiast sody) | 6-8 kropelek olejku z mięty (mentha piperita)1 łyżeczki gliceryny 


Umieszczam olejek kokosowy i sodę (xylitol) w misce i mieszam patyczkiem drewnianym, aż oba produkty połączą się. Dodaję olejek miętowy i gliceryne. Dokladnie mieszam.
Jeżeli nie odpowiada ci konsystencja dodaj więcej oleju kokosowego.



onegoodthingbyjillee.com

Jak zrobić tani i organiczny kompost w domu



Prostym i tanim sposobem na uzyskanie naturalnego nawozu jest kompostowanie. Kompost jest ciemny, gęsty i ma słodki zapach. Zrobiony jest z odpadów ogrodowych i kuchennych. Kompost służy do uzdatniania gruntu i nawożenia upraw. Około 40 procent  odpadów organicznych, które wyrzucasz każdego dnia nadaje się do kompostowania. Proces kompostowania trwa, aż do roku.

Materiały:

  • pojemnik - na rynku znajdziesz wiele pojemników przeznaczonych do kompostowania. Wielkość zależy od ciebie i od ilości miejsca w twoim domu;
  • tacka pod pojemnik;
  • worek z ziemią;
  • papier (kartony po jajach, papier toaletowy, lub papier ekologiczny), gazety nie są wskazane, ponieważ farba drukarska nie jest dobra dla środowiska.
Narzędzia:
  • Wiertarka.
Co można kompostować?
    1. Produkty zielone (z dużą zawartością azotu)
  • skoszona trawa, siano,
  • surowe obierki z kuchni,
  • zużyte torebki z herbatą, 
  • zużyte liście herbaty, fusy po kawie 
  • chwasty (unikaj chwastów z nasionami),
  • liście,
  • odchody zwierząt roślinożernych np. świnki morskie,
  • odchody drobiu i ściółka.

2. Produkty brązowe (bogate w węgiel, wolno gnijące):

  • produkty kartonowe np. opakowania po jajkach, 
  • skrawki papieru (papierowe ręczniki, papier toaletowy) 
  • siano, ściółki czy wióry używane dla świnek morskich, chomików itp, 
  • obcięte gałazki krzewów, 
  • suche patyki, gałązki, 
  • sciółka, 
  • paprocie, 
  • trociny, 
  • kora z drzew i inne odpady drewniane,
  • uschnięte, zdrewniałe gałązki czy korzenie,
  • suche, jesienne liście,
  • słoma zbożowa.
Instrukcja:

1. Wybierz odpowiednią lokalizację dla pojemnika z kompostem. Dobrym miejscem będzie powierzchania pod zlewem, ponieważ jest tam dostatecznie ciemno(wybierając stanowistko nie może to być stanowisko słoneczne, gdyż kompost nie może za szybko wysychnąć).

2. Wybierz pojemnik na kompost. Można wykorzystać plastikowe pudełka, pojemniki metalowe, kosze na śmieci, czy wiadra. Weź  również pod uwagę, że kontener musi być szczelnie zakryty, wolny od zapachów i czysty. 

3. Teraz, gdy twoj pojemnik został wybrany, należy wywiercić  dziurki w dolnej części pojemnika.
4. Umieść plastikową tacę podobnej wielkości pod koszem, aby uniknąć ewentualnym wyciekom płynów. 

5. Dodaj ziemię - w zależności od wielkości pojemnika. (W znalezionym przykładzie użyto do 8cm ziemi na jeden poziom.

6. Następnie dodaj papier. Jeśli większość odpadków to odpady kuchanne staraj się zmieszać je z kartonami po jajach, papierem toaletowym, oraz innym papierem ekologicznym. Dodanie brazowych produktów ograniczy nieprzyjemny zapach.

apartmenttherapy.com
***Jeśli składniki są suche - dodaj wody, zaś jeśli wszystko jest zbyt mokre dodaj suchych materiałów (kartony itp). Całość przełóż do pojemnika na kompost i pozostaw aż dojrzeje.

***Raz w tygodniu trzeba mieszać kompost i dodawać pół łopatki nowej ziemi.

***Jeśli kosz zaczyna nieprzyjemnie pachnieć to znaczy, że  równowaga nie została zachowana. Dodaj więcej brązowych materiałów, lub wywierć dodatkwe otwory.


http://www.apartmenttherapy.com
http://www.tipy.pl
http://greenliving.nationalgeographic.com

Zostan Wege: Sosy, dipy etc.

Zostan Wege: slodkie przekaski


***




***


***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

Balsam do ust z oleju z dzikiej róży


Nie dość, ze wykonanie takiego kosmetyku jest stosunkowo łatwe, to ponadto produkt jest naturalny, nie zawiera sztucznych barwników, ani konserwantów. 

1 łyżka oleju z dzikiej róży (rosa moschata seed oil) | 1 łyżka masła shea | 1 łyżka oleju kokosowego | 1 łyżka wosku sojowego | 8-14 kropelek olejku różanego z 'Rose otto', rosa damascena
(niektóre produkty można dostać na alegro, ebay, amazon, ale szukaj też w sklepach ze zdrową żywnością).

W słoiczku umieszam olej z dzikiej róży, masło shea, olej kokosowy i wosk sojowy - słoiczek wkładam do miski z gorącą wodą. 

Słoik z roztopionymi składnikami umieszczam w w misce z zimną wodą i mieszam, aż nasza substancja zmieni konsystencję i będzie twardnieć. Wtedy po kropelce wlewam olejku eterycznego, ciągle mieszając.

Używając drewnianej łyżeczki/patyczka, przelewam nasz krem do pojemnika.

Pozostawiam do całkowitego ostygnięcia. Możesz włożyć na chwilkę do lodówki.

Zostan Wege: Burgery, Hot Dogi, KUtleciki, Kielbasa, Balls


Kutlety/Burgery

Szczypiorek

Szczypiorek pachnie wiosną i słońcem, ma mnóstwo witamin i minerałów, jest tani i łatwo go wyhodować. Rośliny rosną dobrze w miejscach lekko zacienionych, lecz tworzą największe i najsilniejsze kępki w pełnym świetle. Szczypiorek należy do roślin wieloletnich, ktory nie potrzebuje specjalnej pielegnacji. Szczypiorek kwiatnie późną wiosną, a jego cieniutkie w kształcie rurki liście o pikantnym smaku, mogą osiągnąć do 30 cm wysokości. Szczypior bardzo się rozrasta, tworząc wręcz kępy. Jego kwiaty są drobne, osadzone na pędach,  o barwie różowej lub fioletowej. Okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec.

Wymagania: 

Nasłonecznienie: Co najmniej 6 godzin bezpośredniego słońca dziennie. Jeśli szczypiorek uprawiamy w pomieszczeniach, zachować światło 15 cm powyżej rośliny i pozostawić na 14 godzin dziennie. Odpowiada to 6 godzinom słońca.
Woda: utrzymuj glebę wilgotną. Liście zżółkna, jeśli roślina jest zbyt sucha.

Wilgotność: Średnia wilgotność pomieszczenia.
Zabiegi pielęgnacyjne: Warzywno nie należy do wymagających, a jego pielęgnacja sprowadza się przede wszystkim do systematycznego odchwaszczania, spulchniania podłoża oraz wycinania pędów kwiatostanowych w celu niedopuszczenia do kwitnienia, które ogranicza rozrost rośliny. 

Temperatura i gleba: szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne jest wytrzymały na niskie temperatury i może zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w temperaturze powyżej 15 C, lecz najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje w temperaturze 20-30 C.

Wymagania glebowe: także niewielkie, aczkolwiek najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych oraz gliniasto- piaszczystych, dość wilgotnych oraz wapiennych. W przypadku suchszych stanowisk nie będzie w pełni soczysty, a jego smak będzie bardziej ostry. 
Wysiew: Siać nasiona późną zimą (w kwietniu sadzimy kępkami, po kilka sztuk  do gruntu, w rozstawie 30 x 20 cm. Możemy także wysiać go bezpośrednio do gruntu w rzędach do 30 cm). 
Jak zbierać szczypiorek: 

Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać nie tylko liście, ale również kwiaty, które kwitną w połowie lata. Można zbierać liście w dowolnym momencie, gdy rośliny osiągną 15 cm wysokości. Dodawaj do sosow, zup i salatek. Do posypania na kanapki, jak równiez jako dekoracje. Nadaje lekko pikantny aromat naszym potrawa.
Ususzony szczypiorek nie posiada tyle samo wartości co szczypiorek swieży. Jeżeli pragniemy usyszyć szczypiorek, to jest sposób, by zachować jego wlaściwości. Musmy tylko posiekany szczypiorek, umieścić w suchym i ciemnym miejscu na kilka dni by tam naturalnie schnął

***Zbioru dokonuje się po około 4 tygodniach od rozpoczęcia pędzenia. Jeżeli zechcemy przyśpieszyć termin pędzenia,  wówczas kępki szczypiorku moczymy około 8 godzin, w ciepłej wodzie (temp. ok. 40°C), po czym sadzimy do wcześniej przygotowanych pojemników. 

Warzywa/Owoce, które odrastają: szczypior z odzysku



Nie wyrzucaj korzonków dymki - szczypior odrasta!!!! 

Włóż do wody, poczekaj, zasadź i ciesz się ciągle odrastającym szczypiorkiem 
:) 
Na drugi dzień powinnaś zauważyć już pierwsze zielone efekty, a po tygodniu ... sama się przekonaj.



guide-to-houseplants.com
szczypiorek.com.pl
swiatkwiatow.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga