Bazylia

Bazylia to popularne zioło, które jest używane jako składnik sosów, zup, sałatek i dań z makaronu na całym świecie. Bazylia oprócz smaku i aromatycznego zapachu, oferuje wiele istotnych korzyści dla zdrowia. Zatem, nie wahaj się dodać trochę bazylii do następnego posiłku.

Skład:
  • witamina A,  B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K,
  • pierwiastki: mangan, magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód.


Spójrzmy na właściwości tej cudownej rośliny:

1. Ból głowy:
Bazylia świetnie poradzi sobie z bólami głowy - zaparz herbatkę z liści, lub zrób maść - liście wymieszaj z pastą z drzewa sandałowego i nałóż na czoło, oraz skronie.

2. Jama ustna:
Ususzona i sproszkowana bazylia może być stosowana do szczotkowania zębów. Jest to bardzo dobry i naturalny sposób na utrzymanie zębów i dziąseł w dobrej kondycji.  Ponadto przeciwdziała nieświeżemu oddechowi. Stosuj również w przypadku infekcji jamy ustnej.

3. Łagodzi gorączkę i przeziębienie. Zaleca się picie wywaru z bazyli podczas stanów podgorączkowych - zaparz liście z kilkoma ziarnami kardamonu, dodaj miód i mleko.

4. Bazylia wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, oraz antyseptyczne - może być stosowana zewnętrznie w zwalczaniu problemów skórnych, np grzybica. Stosuj rownież na rany, przecięcia, zadrapania.


5.Zdrowe serce
Bazylia chroni serce przed chorobami, oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.


7. Kaszel, astma
Żucie bazyli, lub picie herbatki, skutecznie pomoże z uporczywym kaszlem.

8. Olej z bazylii może być stosowany w leczeniu zaparć, skurczy żołądka i niestrawności - układ pokarmowy

9. Poprawia pamięć

10. Chroni przed wolnymi rodnikami

***Bazylia jezeli gotowana zbyt dlugo, zmienia zmak na lekko gorzkawy.



Bazylia w Kuchni:

*Bazylia w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku, dlatego gdy serwujemy cieple potrawy, ziolo dodajemy na koncu.

Pesto

Składniki:

1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Czytaj więcej...





Kanapersy: świeża bazylia, pomidor, weganski kozi serek 



Składniki:


pełnoziarnista bułka, przekrojona na pół
kilka plasterków weganskiego sera koziego
świeży pomidor
kilka listków bazyli
sól, płatki chilli, lub pieprz do smaku
można posmarować masłem roślinnym

Czytaj więcej...




Oliwa z ziołami



Składniki:

słoik, lub butelka
oliwa z oliwek/ olej sezamowy/ lub inny olej
zioła wg Twoich 
Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.






webmd.com
www.livestrong.com
wikipedia.org

Warzywa, które odrastają: szczypior z odzysku


Nie wyrzucaj korzonków dymki - szczypior odrasta!!!! 

Włóż do wody, poczekaj, zasadź i ciesz się ciągle odrastającym szczypiorkiem 
:) 
Na drugi dzień powinnaś zauważyć już pierwsze zielone efekty, a po tygodniu ... sama się przekonaj.


John Hardy - My green school dream

ted.com
Rozmowę można posłuchać, klikając w poniższy link - (polskie napisy).


blog.ted.com

Mydło - kokos i masło shea

www.mnn.com

Składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki masła shea, lub masła kakaowego
2/3 szklanki wosku pszczelego
1 łyżeczka witaminy E w płynie
olejek zapachowy

Przygotowanie:
Pierwsze trzy składniki dodaj do słoika.
oiczek umieść w garnku z goracą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaj od czasu do czasu.

Dodaj witamine E, oraz olejek zapachowy.

W miarę szybko przelej mieszankę do foremek silikonowych i pozostaw na kilka godzin, lub na całą noc.


Kilka naturalnych faktów:  
Witamina E (znajdujacą się również w olejku kokosowym) przenika w głąb skóry, transportując przeciwutleniacze, przywracając jej elastyczność, redukując zmarszczki. Ponadto ujędrna i wygładza skórę
Olejek kokosowy ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.


Doskonały jest do skóry z problemami tj. egzema, zapalenie skóry, czy łuszczyca. Również do cery suchej.

***
Wszystkie składniki powinny być organiczne, oraz nieprzetworzone.

ŚNIADANIA i nie tylko....


Kanapersy, tosty: 

***

***


***

Smalczyki roslinne:

***

***

***

SMAROWIDLA:


***

***

Karczoch - m.in. chroni Twoją watrobę

telegraph.co.uk
Karczoch zwyczajny jest uprawiany przez człowieka od dawien dawna. W niektórych społecznościach był on uznawany nawet za afrodyzjak. W Polsce niestety, warzywo to jest mniej znane. A bardzo szkoda, ponieważ karczochy posiadają wiele właściwości leczniczych. 

Za charakterystyczny gorzkawy smak, odpowiedzialna jest cynaryna, naturalny antyoksydant, ktory między innymi wspomaga watrobę.

SuperSkład:
  • zawiera antyoksydanty: cynaryny, flawonoidy
  • inulina, garbniki, trójpeny, sterole, 
  • witaminy: A, C i B3:niacyna, 
  • mikroelementy: wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo.
Super wątroba:
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie wątroby, 
  • chroni ją przed szkodliwym działaniem przeróżnych toksyn, soli metali ciężkich, oraz oczyszcza organizm poprzez zwiększenie wydzielania moczu,
  • zawarte w karczochu związki czynne pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwiają jej przepływ w drogach żółciowych,
  • usprawnia pracę przewodu pokarmowego zapobiegając zaparciom (inulina), działprzeciwwzdęciowo, pozytywnie wpływa na zmniejszenie  nudności, zgagi, bólów brzucha.
Antycholesterol:
  • wpływa korzystnie na poziom związków tłuszczowych i cholesterolu we krwi.


Naturalnie piękna:


  • cynaryna: skutecznie zwalcza wolne rodniki, przeciwdziałając przedwczesnemu starzeniu się organizmu,
  • witamina C zwiększa odporność naszego organizmu na bakterie i wirusy,
  • witamina A wpływa na ogólny stan włosow, skóry i paznokci,
  • cynaryna: pomaga w procesach trawiennych - 'zdrowe odchudzanie'.


ANTYnowotrór:
  • cynaryna: zapobiega powstawaniu nowotworów. Udowodniono, że  ekstrakt z liści karczocha wywołuje apoptozę (śmierć komórki - dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki), oraz zmniejszenie rozrastania się komórek rakowych, w tym rak prostaty, białaczka i rak piersi.



Zakres zastosowania preparatów z karczocha:  choroby wątroby związane z zaburzeniami wytwarzania i przepływu żółci (zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych, kamica żółciowa, żółtaczka, dolegliwości po wycięciu pęcherzyka żółciowego). Ponadto polecany jest przy niewydolności nerek, miażdżyca naczyń krwionośnych, oraz cukrzycy.



Przeciwwskazania: niedrożność dróg żółciowych, osoby  cierpiące na moczanową kamicę.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga